Dinsdag 19 september, ‘s avonds zeven uur

Vannacht is het tamelijk rustig geweest en we hebben ook even geslapen. Richting Ede hebben veel luchtkogels gestaan en daar is geschoten of gebombardeerd. Hoe het erbij staat weten we niet.

De een zegt dat Arnhem in handen is van de Engelsen en de ander zegt weer van niet. De telefoon gaat niet meer, de radio ook niet (er is geen stroom) en niemand durft zelfs maar tot Heelsum te gaan. Er wordt in de verte weer druk geschoten, mitrailleur- en geweervuur, maar waar of het is? Gisteren is Dini te Beuhmer door een granaat gedood en haar zus Heintje ernstig gewond. Het zijn heel goede bekenden van ons. Verschrikkelijk.

Vanmorgen zijn wij de Melkdam over geweest. Het eigenlijke gevechtsterrein van gisteren. De Engelsen waren gisterenavond in de richting Heelsum teruggetrokken. Een naar gezicht: enkele doden die zeker vergeten waren, lagen nog langs de weg. Wat dode koeien en paarden, die doordat ze te lang gelegen hadden ongeschikt voor consumptie waren, maar door mensen al waren gevild. De fabriek is beschadigd en ook de huizen eromheen. Er is veel oorlogsmateriaal verbrand: auto’s en licht geschut. Het is een triest oorlogsbeeld.

Foto onderschrift: Verwoestingen in Nijmegen

Vandaag zijn er weer wat soldaten begraven, Tommy’s en Duitsers werden door elkaar op een wagen geladen. Vanmiddag begonnen de jachtvliegtuigen opnieuw en even later kwamen de zweefvliegtuigen weer en ze gooiden veel versterkingen af. Richting Deelen waren er weer ontzaglijk veel zweefvliegtuigen en boven Doorwerth parachutisten. Net ging er een auto met gewonden voorbij. Bebloede koppen, haast onherkenbaar. Wat een ellende toch!

De kinderen raken al wat gewend aan het schieten en zijn wat kalmer. Werken doet geen mens, alleen de bakkers hebben voor brood gezorgd. Wanneer het niet te hard gaat, staat iedereen voor de deur te praten. Maar zo gauw als er een Duitse wagen aankomt, vliegt iedereen weer naar binnen, omdat ze anders schieten op de mensen. De Duitsers hebben Engelse munitie laten springen. Plotseling was er een zware ontploffing en een grote stofwolk. Een stel winkelruiten in het dorp waren stuk. Om tien uur ‘s avonds ben ik even op de zolder wezen kijken. Nijmegen brandde verschrikkelijk, een hele rode gloed hangt boven de stad, lichtspoorkogels en andere projectielen ontploffen. Wie zou de stad in handen hebben? Men gist hier maar. Arnhem brandt ook, maar niet zo fel. Hoe zouden Dora en Paul het maken? En Opoe, Grada en Rinus? Wij denken er veel aan.