Donderdag 7 december

Het Sint-Nicolaasfeest is schitterend geslaagd. De kinderen hebben veel gekregen, speelgoed en ook nog veel snoep, dankzij de goede zorgen van Betje en Anna. De meisjes hebben ieder een rijksdaalder van Heeroom gekregen, de jongens een portemonnee en Joke en Graddie een legpuzzel.

Om vijf uur kwam Sint-Nicolaas en hield een echte uitdeling: een grote wasmand vol met allerlei cadeautjes. Ria kreeg een paar bonthandschoenen, Alie een prachtig schrijfetui. Piet en de anderen kregen allemaal aardige surprises en Mama als gewoonlijk een fles Au de Cologne. Papa kreeg van alles: tabak, vloeitjes, schilderijtje, klompje, dasspeld, poes met lucifers en een asbakje. Heeroom kreeg van ons een kruik oude jenever en wat rookvlees. Anna kreeg een nieuwe hoed, Betje een pakje goede koffie (iets zeldzaams) en een envelop met inhoud. Van Ria en Alie kregen zij elk een zilveren broche en daar waren ze erg blij mee.

Die meisjes hebben zoveel werk met al die evacuees zodat ze een goede Sint-Nicolaas zeker verdiend hadden. ‘s Avonds hebben ze in de keuken nog eens pakjesavond gehouden met een verplicht cadeau. Tante Betje kreeg een aangeklede Duitser. Het was een pop, schitterend gemaakt door Keetje en die had het meeste succes.

Heeroom en wij hebben tot halftwaalf gekaart met een heerlijk glaasje wijn erbij. Wij moeten ‘s avonds om halfzeven binnen zijn; er zijn accu’s gestolen zeggen de Duitsers.