Maandag 25 september, ’s avonds zeven uur

De ontspanning is vannacht niet gekomen. We hebben vannacht om twee uur een poosje een reuzegroot bombardement gehad. Volmer kwam gauw de kelder in. We dachten dat de aanval op Renkum was begonnen, maar het werd weer stil. Het is geen pretje zo’n nachtelijk artillerieduel en vooral niet wanneer al die granaten met een fluittoon over je heen gaan.

Vanmorgen heb ik een partij vet gesmolten. Die lag nog op het slachthuis en het werd hoog tijd dat het opgeruimd werd. Peelen had het meegebracht, een levensgevaarlijk baantje was dat. Om drie uur weer jachtvliegtuigen die flink schoten. Vooral een colonne op de Wageningse berg moest het ontgelden. Gisteren is bij Gunsing een hele voorgevel weggeschoten. Vanavond om zes uur kwamen er zwermen van jachtvliegtuigen en bommenwerpers en even daarna volgde een heftig luchtgevecht met Duitse jachtvliegtuigen. De eerste keer dat wij de Duitsers in de lucht zagen, tenminste de laatste tijd. De grote vliegtuigen gaven zulke vuurstoten dat het wel leek alsof ze in de brand stonden. Eén jager zagen we branden, hij kwam in de Betuwe terecht.

Nu is het weer stil. Zojuist hebben we een biljet voor de ramen moeten hangen met de waarschuwing dat men vermoedt dat er door de burgerbevolking is geschoten en dat bij herhaling Renkum vernietigd zal worden. Vandaag is er weinig gewondenvervoer en de doden begraven ze zeker dichterbij. Zojuist werden er weer parachutes boven Oosterbeek uitgegooid. Het kan ook alleen ammunitie zijn. Dus dan is Oosterbeek nog Engels bezit. Men sprak van Polen die vannacht de Rijn waren overgekomen. Vannacht werden de vliegtuigen ook met een soort lichtkogels beschoten, net een stelletje kaatsballen achter elkaar de lucht in.

Afbeelding:

’t Begon onder Melkenstijd – Jan Peelen. Mogelijk de brenger van het vet.
Peelen had het meegebracht, een levensgevaarlijk baantje was dat.