Maandag 29 januari

Er ligt een groot pak sneeuw en het vriest tien graden. Wij hebben niets dan nat hout, warm is het nergens in de pastorie. Gelukkig voor Heeroom dat hij veel naar Antonius gaat. Daar is centrale verwarming.

Twee mannen waren met de rector meegereden om levensmiddelen te halen, maar ze werden in Delden opgepakt en naar Duitsland vervoerd. Stolker is 44 jaar en Versteeg 21 jaar. Ook is er ene Brants doodgeschoten in Velp, hij was niet eens goed bij zijn verstand. Treurig! Overal hoor je van razzia’s, maar Montfoort blijft op heden nog vrij. Met de levensmiddelen wordt het treurig.

Deze week maar vijf ons brood per week, dat is twee sneetjes per dag. Honderden mensen komen dagelijks de grote weg over uit Rotterdam en Den Haag, allemaal op weg naar Zwolle en nog verder om wat levensmiddelen te halen. Met fietsen, handkarren en allerlei soorten wagentjes trekken ze maar voort en dat in die barre kou, de meesten hebben haast geen schoenen aan de voeten.

In het St. Josephgebouw waren vorige week op een nacht 200 mensen, allemaal hebben ze in het stro geslapen. Er waren 50 kinderen onder de 16 jaar bij die geen ouders bij zich hadden en erop uitgestuurd waren om eten te halen. Een vriendin van Ria schreef dat ze aardappelschillen aten en de hele dag honger leden.

Wij redden ons tot nog toe best en hebben nog geen gebrek gehad, maar het wordt toch moeilijker met verschillende dingen. Tarwe kost nu meer dan 1000 gulden de mud, een zak aardappels 200 gulden. Melk is er heel niet, alleen van de boeren krijgen wij geregeld wat. Tabak kost 120 gulden per pond, eigenbouwsigaren een per stuk, vloeitjes 3,50 per pakje, klompen 15 gulden, schoenen kun je niet gerepareerd krijgen (en nu ik de losse vellen overschrijf, gelden alweer andere prijzen). Tarwe tot 2000 gulden, aardappels 300. Tabak 600 per kilo, goede vloeitjes 6 per pakje. Vlees hier 15 per pond, in de steden 35, boter 85 gulden per pond, lucifers 22 per pak, vet 90 per pond, zout 11 per pond.

Arie heeft ons vorige week opgezocht en heeft ons een hoop kleren bezorgd. Wij zijn er erg blij mee. Arie in Leiden, Jo in Warmond, allemaal hadden ze wat erbij gevoegd. Wij zijn er mooi mee geholpen. Wij leven nu van de steun!

Heeroom krijgt evacuatiegeld en voor ons alleen krijg ik 7,50 gulden zakgeld in de week!