Maandag 7 mei

Vanmorgen werd om acht uur een Heilige Mis van Dankbaarheid opgedragen. Doordat ik naar Renkum ging kon ik hier niet bij aanwezig zijn.
Het stond de Montfoorters lang niet aan dat de moffen nog maar baas bleven en daarom trok rector De Vree naar Utrecht om daar hulp te halen en met succes.

Direct kwamen een paar Engelse officieren met hem mee naar Montfoort en spraken de bevolking vanaf de pastorie toe en het was afgelopen voor die vertegenwoordigers van het Herrenvolk dat zich vaak nog minder dan beesten had gedragen.

Toen wij in Montfoort terugkwamen, waren er overal vlaggen en was het groot feest. Deze mensen hebben ook werkelijk reden om te feesten: de oorlog is gewonnen en de hongerellende is voorbij, maar voor mij en mijn lotgenoten die alles kwijt zijn, is het anders. Ik heb niet het gevoel van een overwinnaar, maar dat van een verslagene!