Zaterdag 12 mei, Slachtverbod

Vandaag is bekend gemaakt dat er geen binnenlands vlees meer beschikbaar zal worden gesteld, alleen maar blikvlees uit het buitenland en later komt er bevroren vlees. Ik ben dus voorlopig weer werkloos. De voedselpakketten uit Engeland zullen volgende week gedistribueerd worden.

Binnen veertien dagen is het voedselprobleem opgelost en is Holland uit zijn hongersnood verlost. Dagelijks wordt nu 2500 ton uitgeworpen en één schip is Rotterdam al binnen, aldus de verklaring in het dagblad ‘Het Centrum’, dat 8 mei weer voor het eerst verscheen.

Vanaf heden mag men zich niet meer dan zes kilometer van de woonplaats verwijderen, dus fietstochtjes maken en familiebezoeken zijn uitgesloten. Gisteren zijn hier de NSB-ers opgehaald en overgebracht naar een kamp in IJsselstein. De moffenmeiden moeten veertien dagen in huis blijven. Zo straks is er eentje van Van Maanen hiertegenover opgebracht, en nu gaan ze naar Van Schaijk, zeker om Annie mee te nemen. Gisteren was meneer Beenker 25 jaar getrouwd en Kees maakt er een groot feest van. Morgen, zondag gaan wij er even heen.

Vandaag ben ik de hele dag erg druk geweest, het is snikheet weer en de koelcel draait niet, al het vlees is half gesmet, de hele dag maar kanten en nog eens kanten. Toen vanmiddag nog drie kalveren van meneer Brunel en het vlees indraaien (natuurlijk met een handmolen) en dat valt niet mee. Piet gaat ‘s morgens vroeg maar water halen uit de IJssel, dan is het niet zo warm.