Zaterdag 28 april

Een stille week, ik heb maar één koe geslacht voor Woerden en voor de distributie helemaal geen vlees. Kees zit op een stoel voor de winkel, want zijn huis is hij kwijt. De SS heeft het hele woonhuis in beslag genomen, de winkel en de werkplaats mag hij gelukkig nog houden.

‘s Morgens om zes uur begonnen wij al te slepen met wat eruit mocht, meubilair en beddengoed moest blijven staan. Piet en ik hebben later de worst gemaakt, want Kees had totaal geen zin in werk.

Met de oorlog gaat het hard, behalve in Nederland, want de hele boel staat hier schijnbaar stil. Ze houden halt voor de Grebbelinie.

In de grote steden wordt de toestand steeds erger, in Den Haag stonden vorige week 600 lijken boven de aarde. De hongersnood is verschrikkelijk. Nu zouden er levensmiddelen uit bommenwerpers worden uitgegooid, maar dat is ook weer uitgesteld. In Utrecht zijn er deze week geen aardappelen, geen brood en geen melk.

De sterfte is dan ook enorm. De lijken worden ook niet meer gekist, want er is geen hout meer voor. De familie moet zorgen voor twee lakens en daar worden de lijken dan ingerold.

Berlijn is voor tweederde bezet, Mussolini is gevangengenomen en doodgeschoten, Koning Leopold is over de Zwitserse grens gekomen en ook Maarschalk Petain is in Zwitserland. Göring heeft ontslag gevraagd en is later doodgeschoten. Duitsland zakt steeds dieper weg. Hoelang houden ze de vrede nog tegen?